…sport & plezier in 1 activiteit
Veel regels hebben wij niet, maar zonder regels kunnen we ook niet. Vandaar dat we genoodzaakt zijn om e.e.a. toch te vermelden.
Reglement
Omgangsregels
Protocollen
Wij van bowlingteam ‘de Doordouwers’ vinden goede afspraken maken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat iedereen zich prettig en veilig moet kunnen voelen tijdens het beoefenen van zijn sport.Dit kan alleen als iedereen in zijn/haar waarde wordt gelaten en we elkaar met respect behandelen.
Dit betekent dat wij binnen alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals; pesten, discriminerende, racistische, seksistische, of intimiderende gedragingen of opmerkingen ontoelaatbaar vinden.
Hierom vragen wij aan alle bestuursleden, vrijwilligers, stagiaires, deelnemers en bezoekers, dat zij mee werken aan het naleven van de onderstaande omgangsregels.
Veel verenigingen werken aan een veilig sportklimaat door gedragsregels op te stellen en door het volgen van bijscholingen als Sportief Coachen en Sportief Besturen. In een veilige sportomgeving voelt iedereen zich thuis.
Waar het om gaat is dat iedereen zich ook op zijn gemak voelt binnen de club. Dat je kunt zijn wie je bent zonder bang te zijn voor anderen of wat anderen van je vinden. En vooral dat je plezier beleeft aan sport.
Dit willen we ook bij ‘de Doordouwers’. Daarom zijn er protocollen opgesteld voor gedragsregels voor een veilige sportomgeving. Indien u de volledige protocollen wilt ontvangen kunt u deze opvragen via info@btdedoordouwers.nl .
Daarnaast is er een vertrouwenscontactpersoon (vcp@btdedoordouwers.nl). Deze notitie betreft een beknopte versie voor de volgende onderdelen.
De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC*NSF heeft gedragsregels opgesteld voor sportbegeleiders. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. Ze zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie sporter-trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Alle gedragsregels worden ook onderschreven door ‘de Doordouwers’. Ze zijn te vinden op de site van NOC*NSF/NBF.
Uitsluiting kan zomaar voorkomen. Iemand kan zich onveilig en uitgesloten voelen. Niet zeggen dat je anders bent lijkt het meest veilig. Uitsluiting kan net zo goed betrekking hebben op verschillen in achtergrond of prestaties. Coach en begeleiders zijn steeds bezig met herkennen van signalen van uitsluiting en grijpen in waar nodig. En we hebben bij ‘de Doordouwers’ de volgende afspraken:
Voor transgenders is het soms lastig om te sporten door de strikte man/vrouw scheiding en de nadruk op lichamelijkheid. NOC*NSF stelt dat de transgender sporter moet kunnen sporten in het door hem/haar gewenste geslacht – onafhankelijk van het geboortegeslacht en paspoortregistratie – en niet uitgesloten mag worden van het gebruik van kleed- en douchefaciliteiten. Uitvoering gebeurt allemaal in overleg met de sporter (en/of ouders/verzorgers).
Binnen ‘de Doordouwers’ volgen we de richtlijnen van NOC*NSF voor wat betreft de dispensatie, keuze van een team of groep en deelname aan competities en communicatie naar de andere leden.
Ondersteuning van de coach, bestuur en vertrouwenscontactpersoon zorgen voor een veilige en prettige omgeving voor de transgender. Binnen het team/groep en daarbuiten.
Enkele afspraken daarover zijn:
Deelnemers en vrijwilligers moeten zich veilig en prettig voelen binnen de georganiseerde activiteiten. Seksueel en ander grensoverschrijdend gedrag wordt niet geaccepteerd. Daarnaast kan er sprake zijn van huishoudelijk misbruik, kinder- en oudermishandeling en pestgedrag. Misbruik kan plaatsvinden tijdens de competities of toernooien, maar ook kunnen er signalen opgevangen worden over mogelijk misbruik in de woonsituatie of pestgedrag.
Leden van ‘de Doordouwers’ kunnen altijd bij de vertrouwenscontactpersoon terecht als er dingen gebeuren, waar ze zich niet goed bij voelen. Coach en begeleiders is gevraagd opmerkzaam te zijn op signalen die wijzen op mogelijk probleemgedrag. Zij hebben een meldingsplicht om grensoverschrijdend gedrag te melden. Hiervoor zijn procedures vastgesteld, ook rekening houdend met veiligheid, privacy en belangen van alle betrokkenen.
De vertrouwenscontactpersoon is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. De vertrouwenscontactpersoon is ook beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft over grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenscontactpersoon is er voor leden, ouders, verzorgers, coaches, begeleiders, vrijwilligers, bestuur etc., kortom: iedereen binnen de groep met vragen.
De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft raad en advies en verwijst door naar geschikte hulp. Daarnaast adviseert en stimuleert de vertrouwenscontactpersoon de vereniging om preventieve maatregelen te nemen. De vertrouwenscontactpersoon neemt alleen contact op met derden als de sporter dit toestaat. De vertrouwenscontactpersoon heeft tegenover anderen zwijgplicht.
Bij ‘de Doordouwers’ is de heer A. Vermeer de vertrouwenscontactpersoon, bereikbaar via: vcp@btdedoordouwers.nl
Wil je liever met een onbekende praten over bepaalde problemen, kun je contact opnemen met het Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF (vertrouwenspuntsport@nocnsf.nl of de vertrouwenscontactpersoon van de sportbond (Nederlandse Bowling Federatie). Dit is Martine van de Veen : 0318-581308 of via email: vertrouwenscontactpersoon@bowlen.nl.